Gloriett kilátó

A Fertő-táj csodálatos panorámáját kevés helyről lehet megcsodálni. A tó melléke inkább sík vidék. Hidegségtől a Ruszti dombságig emelkednek csak olyan helyek, ahonnét kitárulkozik a látogató előtt. A Gloriett előtt megnyílik a Fertő-táj.

A gloriette francia nyelven „kerti házikót” jelent, főként franciakertek vagy angolparkok eleme. A fertőbozi „kis ház”, eltérően a kor hasonló építményeitől nem kastély kertben létesült, hanem egy kiemelkedő kilátóhelyen. Nemcsak a hely kiemelkedő, hanem az építéshez kötődő személyiségek is: gróf Széchényi Ferenc és József nádor. A napóleoni háborúk eseményei Sopronban is éreztették hatásukat. 1800. októberében a városba érkezett a hadsereg fővezére, József nádor, aki több ízben felkereste Kiscenk és Fertőboz szép vidékét gróf Széchényi Ferenc kíséretében. A gróf a látogatások emlékére építtette a Gloriettet a Fertőboz fölötti magaslaton 1802-ben, Ringer József tervei alapján.

Széchényi család erősen kötődött a Fertő tó környékéhez és Fertőbozhoz is. Széchenyi István egyik alkalommal így írt a környékről: „Fertő, Fertő, bizony csúnyácska vagy, de én mégis nagyon szeretlek.”

Az építmény állaga a 20. század közepére leromlott, ezért Széchenyi Endre helyreállíttatta 1943-ban. Ekkor került a főpárkányra az „Erexit Comes Franciscus Széchényi. Renov. Com. Andreas Széchényi 1943” felirat.

A kilátó és környezete 2020 tavaszán megújult a “Fertő-táj ékkövei” projektnek köszönhetően.

Belépőjegy

Ingyenesen látogatható.

Nyitvatartás

Egész évben látogatható.